Lidt om struktur, spil & diffusionsåbenhed ved pudsede overflader:
Netpuds udføres i forholdsvis tynde lag med dertil egnede tyndpudsmørtler, som afsluttes med filtsning.
Fordi netpuds består af tynde filtsede lagopbygninger, vil der eksempelvis på underlag bestående af mursten, stadig kunne fornemmes en vis struktur & spil fra murstenene, efter afslutning af de netpudsede overflader.... lidt som svarende til en vandskuring. Den struktur & spil som fremkommer i netpuds-slutresultatet, vil altså i høj grad afhænge af den struktur & spil som allerede forekommer i de murede overflader.
Netpuds er dog stadig mere dækkende end vandskuring... det er fordi netpuds består af 2 lag og med net i det første (vandskuring består derimod af ét tyndt lag uden net).
Overflader i mørtler har samtidig en grovere og mere vækslende struktur end ved spartlet/slebet overflader, som de man ofte har på vægge indendørs.
Netpuds skal/kan derfor ikke forveksles med ' en glat overflade'... et udtryk der desværre alt for ofte fejlagtigt benyttes, når kunder gerne vil beskrive det udtryk de ønsker i det færdige resultat. 'Glatte overflader' kan ikke opnås ved pudsede overflader, uanset om de er traditionelt udkastet/pudset, netpudset eller vandskuret.
'Glatte overflader' kan nok bedst sammenlignes med de vi ser på mange fabriksfremstillede genstande og inventar, som eksempelvis køkkenlåger, laminat bordplader, facadebeklædning af eternit eller glatte fliser... men aldrig ved håndlavede overflader.
Diffusionsåbne overflader som pudsede overflader er samtidig åndbare, og ”ånder” derfor i takt med fugt- og temperatursvingninger samt underlagets beskaffenhed, hvorfor både struktur og farvespil i den pudsede overflade altid vil virke mere levende, vekslende og nuancerende end den malede overflade.
En pudset overflade kan derfor ikke sammenlignes med en overflade der slutteligt er malet.
Mange pudsede huse, kan på afstand godt se ud som om at overfladen er glat, men kommer man tættere på vil man tydeligt kunne se at der er masser af struktur & spil i overfladen. Sidelys fra solen vil endda fremhæve strukturen pga. kraftige skyggevirkninger, mens synligheden af struktur-effekten mindskes ved direkte sollys på overfladen eller på overflader i skyggesiden.
Efter endt udtørring, kan den nypudsede overflade males i en god og meget diffusionsåben maling som f.eks. en god silikatmaling…. eller evt. en god silikoneharpiksmaling.
Bemærk – det handler om at bibeholde diffusionsåbenheden i materialerne, hvorfor det er bedst at male så få lag ovenpå hinanden som muligt... nu flere lag maling, nu mere ”lukkes” for diffusionsåbenheden i overfladen.
Den åndbare diffusionsåbenhed ved udvendigt pudsede overflader er vigtig, da den er med til at hindre afskalninger af pudsen.
Det anbefales at man undgår ’lukkede’ malinger på udvendigt puds/murværk.